Molière

De ingebeelde zieke

We schrijven ergens tussen 1673 en nu. Meer nu dan 1673 eigenlijk, want de GSM is al uitgevonden. In een nieuw kleedje, maar, voor zover bruikbaar, met ingrediënten uit 1673. De lange saaie monologen werden door een illustere en getalenteerde onbekende omgevormd tot guitige liedjesteksten. Anton Geerts, Lenn Bynoe en Reindert Swaegers zorgen voor de muzikale invulling.

We speelden onze eigenzinnige versie van deze klassieker voor het eerst in 2006. Net als toen werd ook de uitvoering van 2019 op groot applaus onthaald!

Over Molière

Molière wordt geboren in 1622 als Jean-Baptiste Poquelin in Parijs. Zijn grootvader en zijn vader zijn koninklijke meesterstoffeerders. Jean-Baptiste studeert in Parijs aan een jezuïetschool. Hij werkt een paar maanden als advocaat en erft vervolgens de titel van koninklijke stoffeerder.
In 1643 richt hij met de actrice Madeleine Béjart het l’Illustre-Théâtre op. Als acteur, auteur en theatermaker neemt hij het pseudoniem "Molière" aan. Maar zijn tragedies zijn mislukkingen. In 1645 gaat hij failliet. Hij richt een nieuwe groep op met Madeleine, die dertien jaar in de provincies zal toeren.  Hun grappen zijn zeer succesvol.  In 1658 gaat de groep terug naar Parijs.
Met de triomf van  “Les Précieuses Ridicules” (1659), wordt Molière benijd en gevreesd als auteur. In 1661 creëert hij met het musicus Lully komedie-ballet. Louis XIV is enthousiast.  Maar “ l'École des Femmes”  (1664) wordt ervan beschuldigd godslasterlijk te zijn.  In 1664 verbiedt de kerk “Tartuffe” , dat religieuze hypocrisie aan de kaak stelt.  Molière verkrijgt niettemin de bescherming van de koning.
Zijn Dom Juan (1665) veroorzaakt een nieuw schandaal. “Le Misanthrope” (1666) wordt gemengd ontvangen. Tussen 1668 en 1670 zijn “l’Avare” , “Tartuffe” en “Le Bourgeois Gentilhomme” triomfen. In 1672 sterft Madeleine Béjart.  “Les Femmes Savantes” wordt een mislukking.
Tijdens een voorstelling van de “Le Malade Imaginaire”, zijn laatste komedie-ballet (1673), wordt Molière ziek. Hij sterft in zijn woning in Parijs.  Hij wordt 's nachts begraven, in alle stilte.

  Het verhaal gaat als volgt :

Armand "De Zieke" mankeert in feite niets, maar beeldt zich vooral in dat hij ziek is.  

De verschillende dokters, alsook apothekers die hij ontbiedt laten hem graag in de waan omwille van de lieve centen.

Zijn omgeving weet wel beter maar hij blijft ervan overtuigd dat hij vanalles mankeert.  

 

Zijn huwbare dochter Angélique is verliefd op Jean-Luc, een beeldige jongeman, maar De Zieke heeft andere afspraken gemaakt.  Zo wil en zal hij haar uithuwelijken aan de zoon van dokter Lavement, Laurent Lavement, die zelf ook voor dokter studeert.  Praktisch, denkt hij, een dokter in de buurt.  En nog rijk ook.  

 

Zijn vrouw Eline, de boze stiefmoeder, om haar erfenis zeker te stellen, ziet de dochter liever in het klooster gaan, wat ze dan ook heftig aanmoedigt.  

De meid Toinette kan de komedie niet langer meer aanzien en smeedt samen met de broer van De Zieke, Maurice, een plannetje om Eline te ontmaskeren en Angélique in de armen van haar ware liefde, Jean-Luc te drijven.

Eind goed, al goed.  LOUIS XIV was tevreden.

De cast

Regie    Karel Geerts

Muzikanten: Anton Geerts, Lenn  Bynoe,  Reindert Swaegers en Yasmine Yasdi

1/1

Dank aan onze sponsors

©2019 De Peerdentram, Juliaan Dillensstraat 46, 2018 Antwerpen - Privacybeleid - Contacteer ons - info@depeerdentram.be