Toneelkringen Nu Nogh en De Peerdentram

naar aanleiding van 75 jaar bevrijding

Lili & Marleen

In 1986 schreef Walter Van de Velde het theaterstuk Lili en Marleen. Het ging op 12 juni 1987 in première in de Antwerpse Arenbergschouwburg en blijft tot op vandaag een vaste waarde op de affiche van menig toneelgezelschap.  

poster A2.png

Lili & Marleen

De avond voor D-Day, juni 1944.  Terwijl Rik en Lisa clandestien de Britse uitzendingen beluisteren, ligt Riks dochter Nieke met een Duitse vrijer op de stootkar.  Ze worden betrapt door de ondergedoken Griekse kapper Stavros, die langs het achterpoortje stiekem de herberg wou verlaten.  

Rik raakt in paniek. De situatie wordt echter nog ingewikkelder. Nieke heeft aan haar vrijages met Hans een 'souvenirtje' overgehouden en Pierre, Lisa's zoon die actief is in het verzet waar hij Lili heeft leren kennen, wil in de kelder wapens verstoppen.  

Als de Engelsen de stad bevrijden, lijkt alles in kannen en kruiken: sergeant Tom zal met Nieke trouwen.  Maar enkele dagen voor het huwelijk is de vogel gaan vliegen, terug naar vrouw en kinderen in Engeland!  Lisa zal eens met Stavros praten: die man kan toch moeilijk heel zijn leven alleen blijven.

 

In 1986 schreef Walter Van de Velde het theaterstuk Lili en Marleen. Het ging op 12 juni 1987 in première in de Antwerpse Arenbergschouwburg en blijft tot op vandaag een vaste waarde op de affiche van menig toneelgezelschap.  Die aanhoudende populariteit is mee te danken aan de tv-serie Lili en Marleen, die in 1994 op de buis kwam en sindsdien meermaals heruitgezonden werd.  Lili en Marleen is gebaseerd op ware feiten en vertelt de familiegeschiedenis van Walter Van de Velde.  Zijn grootouders baatten tot in de jaren zestig van de vorige eeuw café De Lichttoren uit, op de Koolkaai, in het hart van het Antwerpse Schipperskwartier.  Het volkse leven in en rond het café vormde voor de auteur een onuitputtelijke bron van inspiratie voor het toneelstuk en de latere tv-reeks.  Maar achter de fictieve, komische verhalen ging ook een kroniek van diepmenselijk lief en leed schuil.

 

De cast

in volgorde van opkomst

Moeder Lisa: Veerle Verbist

Pierre: Sandro Wackenier

Nonkel Rik: Karel Geerts

Ons Nieke: Tosca Annemans 

Hans Frits: Robin van Dyck

Marleentje: Kenji Raeymaekers

Stavros: Danny Rijckmans

Lili: Lena Smout

Ida: Patricia Soeten-Persoons 

Jef: Jef Schrooten

Tom de Tommie: Robin Van Dyck

 

Caféganger 1: Jeannine Holthof

Caféganger 2: Louis Kenis

Caféganger 3: Gerrit Wellens

 

Regisseur: Hugo de Beul