Toneelkringen Nu Nogh en De Peerdentram

brengen ter gelegenhied van 75 jaar bevrijding

Lili & Marleen

In 1986 schreef Walter Van de Velde het theaterstuk Lili en Marleen. Het ging op 12 juni 1987 in première in de Antwerpse Arenbergschouwburg en blijft tot op vandaag een vaste waarde op de affiche van menig toneelgezelschap.  

Speeldata:

28, 29, 30 november

1, 5, 6, 8 december

poster A2.png
moliere_pierre_mignard.jpg

Over Molière

Molière wordt geboren in 1622 als Jean-Baptiste Poquelin in Parijs. Zijn grootvader en zijn vader zijn koninklijke meesterstoffeerders. Jean-Baptiste studeert in Parijs aan een jezuïetschool. Hij werkt een paar maanden als advocaat en erft vervolgens de titel van koninklijke stoffeerder.
In 1643 richt hij met de actrice Madeleine Béjart het l’Illustre-Théâtre op. Als acteur, auteur en theatermaker neemt hij het pseudoniem "Molière" aan. Maar zijn tragedies zijn mislukkingen. In 1645 gaat hij failliet. Hij richt een nieuwe groep op met Madeleine, die dertien jaar in de provincies zal toeren.  Hun grappen zijn zeer succesvol.  In 1658 gaat de groep terug naar Parijs.
Met de triomf van  “Les Précieuses Ridicules” (1659), wordt Molière benijd en gevreesd als auteur. In 1661 creëert hij met het musicus Lully komedie-ballet. Louis XIV is enthousiast.  Maar “ l'École des Femmes”  (1664) wordt ervan beschuldigd godslasterlijk te zijn.  In 1664 verbiedt de kerk “Tartuffe” , dat religieuze hypocrisie aan de kaak stelt.  Molière verkrijgt niettemin de bescherming van de koning.
Zijn Dom Juan (1665) veroorzaakt een nieuw schandaal. “Le Misanthrope” (1666) wordt gemengd ontvangen. Tussen 1668 en 1670 zijn “l’Avare” , “Tartuffe” en “Le Bourgeois Gentilhomme” triomfen. In 1672 sterft Madeleine Béjart.  “Les Femmes Savantes” wordt een mislukking.
Tijdens een voorstelling van de “Le Malade Imaginaire”, zijn laatste komedie-ballet (1673), wordt Molière ziek. Hij sterft in zijn woning in Parijs.  Hij wordt 's nachts begraven, in alle stilte.

 

De ingebeelde zieke

Een koninklijke comedie

  Het verhaal gaat als volgt :

Armand "De Zieke" mankeert in feite niets, maar beeldt zich vooral in dat hij ziek is.  

De verschillende dokters, alsook apothekers die hij ontbiedt laten hem graag in de waan omwille van de lieve centen.

Zijn omgeving weet wel beter maar hij blijft ervan overtuigd dat hij vanalles mankeert.  

 

Zijn huwbare dochter Angélique is verliefd op Jean-Luc, een beeldige jongeman, maar De Zieke heeft andere afspraken gemaakt.  Zo wil en zal hij haar uithuwelijken aan de zoon van dokter Lavement, Laurent Lavement, die zelf ook voor dokter studeert.  Praktisch, denkt hij, een dokter in de buurt.  En nog rijk ook.  

 

Zijn vrouw Eline, de boze stiefmoeder, om haar erfenis zeker te stellen, ziet de dochter liever in het klooster gaan, wat ze dan ook heftig aanmoedigt.  

De meid Toinette kan de komedie niet langer meer aanzien en smeedt samen met de broer van De Zieke, Maurice, een plannetje om Eline te ontmaskeren en Angélique in de armen van haar ware liefde, Jean-Luc te drijven.

Eind goed, al goed.  LOUIS XIV was tevreden.

btv1b8438362h.jpeg
 
 

De cast

Regie    Karel Geerts

Muzikanten: Anton Geerts, Lenn  Bynoe,  Reindert Swaegers en Yasmine Yasdi

Hugo de Beul

Armand

(de zieke)

Eva Bossaerts

Pauline

(zus van Angélique)

Veerle Verbist

Toinette

(meid)

Danny Ryckmans

Laurent Lavement

Joos Gilops

Dr. Lavement

Tania Vandingenen

Eline

(echtgenote van Armand)

Tosca Annemans

Angélique

(dochter van Armand)

Paul Nagels

Jean-Luc

(lief van Angélique)

Louis Kenis

Maurice

(broer van Armand)

Guido Meeussen

Bonnefoi

(notaris)

Speeldata

Donderdag 28 maart 2019

20:30u

De Nieuwe Vrede

Vredestraat 16 - Antwerpen

Vrijdag 29 maart 2019

20:30u

De Nieuwe Vrede

Vredestraat 16 - Antwerpen

Zaterdag 30 maart 2019

20:30u

De Nieuwe Vrede

Vredestraat 16 - Antwerpen

Zondag 31 maart 2019

15:00u

De Nieuwe Vrede

Vredestraat 16 - Antwerpen